Weensu.dk - En ansvarlig og bæredygtig markedsplads

Tip #18 Bæredygtige smykker

Bæredygtige smykker

Oprindelse, menneskerettigheder, arbejdsforhold, certificeringer og tanker om smykkets holdbarhed og restproduktion. Vidste du at det er højaktuelle emner indenfor bæredygtighed i smykker?

Genbrugsguld 

Guld er et ædelmetal og betegnes som en begrænset ressource. Det betyder, at der kun findes den mængde guld, der allerede er i jorden og der kan ikke skabes mere. Derfor er det vigtigt, at vi passer på det guld vi har, og genbruger det vi kan. Det gælder for alle ressourcer.

Udvinding af guld i miner er i høj grad en miljøbelastende proces. Og arbejdsforholdene i minerne kan være i konflikt med menneskerettighederne.

Mange smykkeproducenter arbejder med genbrugsguld. Det er selvfølgelig fint, men… Faktisk udgør nyudvundet guld årligt under 3% af al guldproduktion, og det er ikke som udgangspunkt til smykker. Du kan læse denne meget spændende artikel om den komplekse problemstilling (på engelsk).

Certificerede diamanter

Diamanter er en piges bedste ven. Men de smukke ædelsten har desværre en broget bagside, og det er et velkendt faktum, at handlen med diamanter er en af verdens mest blodige. Derfor er det ekstremt vigtigt, at man som forbruger er bekendt med sine diamanters ophav, inden man køber dem. Ingen ønsker at udvindingen af ens egne sten har kostet menneskeliv.

Hvis du gerne vil købe noget der skinner smukt som diamanter, så kig på Niibuhr Jewelry. De laver håndfremstillede smykker ag små glasfragmenter fra det antikke Rom.

Du kan også se efter “The Kimberly Certifiate Of Origin”; som er en certificering udviklet af United Nations Global Compact, der garanterer at diamanterne ikke kommer fra konfliktzoner.

glasoerestikker Niibuhr Jewerly antikke smykker

Håndlavede smykker med romersk glas, som er genanvendt i nyt design.

Ansvarlig produktion

En ting er ressourcernes oprindelse (altså at guldet er genbrugt og ædelstenen certificerede), men noget andet er om selve produktionen foregår under gode arbejdsforhold, så man er sikret at dem, der producerer smykkerne, får en ordentlig løn, gode arbejdstider, goder og alt hvad der dertil hører at forsikringer.

Der er heldigvis mange håndlavede smykker i Danmark – fx fra LaØhlé

Du kan også gå efter FairTrade eller andre certificeringer med fokus på arbejdsmiljø. Spørg hos din smykkeforhandler, så er du med til at skabe mere fokus på området.

Tak fordi du læste med. Måske er du blevet inspireret til at se på smykker i et nyt lys.

Vi vil rigtig gerne høre din mening

Leave a reply

Er du interesseret i Bæredygtighed?

Er du interesseret i Bæredygtighed?

Hvis Ja, så tilmeld dig her og følg med i udviklingen på området. Vi vil gøre vores for at sende spændende og relevante nyhedsbreve til dig.

Du er nu tilmeldt!

Weensu.dk
Left Menu Icon
Cart Menu Button Icon0
Indkøbskurv