Weensu.dk - En ansvarlig og bæredygtig markedsplads

Købestop… Lider du også af forbrugsforstoppelse?

Købestop – eller købeomtanke?

I de senere år er der sneget sig et nyt begreb ind i vores kultur. Det er faktisk en hel bevægelse. Købestop-bevægelsen eller non-shoppers. Der er facebook grupper og bloggere, hvis formål er at dele erfaringer og gode idéer til non-shopping.
Det går ud på simpelthen ikke at shoppe, som navnet jo lyder. Der kan dispenseres hvis man absolut mangler nye sokker eller underbukser 🙂
I et tidligere blogindlæg henviste jeg til begrebet “Bæredygtig dannelse”. Mon ikke købestop-tendensen er et bud på hvordan vi i praksis kan ændre vaner?

Ansvarligt forbrug

Jeg tror vi i den vestlige verden har indset, at jordens ressourcer ikke er uudtømmelige. At økonomisk vækst ikke er den eneste form for værdi, der er værd at jagte. Det har ført til en interesse for gøre op med gamle vaner og kun at købe, når vi har et reelt behov. Man er blevet en mere ansvarlig forbruger.
 

Skal vi allesammen flytte ud i en skov?

Jeg tror generelt dosering er ret afgørende. Både for succes med et projekt og med at bevare relationer til mennesker der har truffet andre valg end én selv.
For nogle er det rigtige at tage drastiske skridt og flytte ud i en skov og blive selvforsynende.
For andre er et købestop i 6-10-12 måneder det rette.
 
Skal vi flytte noget, er vi nødt til at tænke på sammenhængskraften i vores samfund. Få alle med. Mon ikke det skader mere end det gavner, når fanatisme (i alle retninger) får alt for meget fokus?
 
Hvis vi gerne vil reducere kødforbruget for eksempel. Der vil være nogle familier, hvor det vil være let at blive vegetar, mens andre synes det er radikalt at indføre en kødfri dag. Men når modpoler mødes opstår der ofte en enorm kløft, som virker helt unødvendig.
Hvem husker ikke Jakob Elleman-Jensens “Jeg elsker bacon”-svar sidste år? Et for nogle vanvittigt provokerende svar; andre lo og hyldede det. Mon ikke der lå lidt opsparet irritation bag?

kødfri

Købeomtanke – så alle kan være med

Med Weensu håber vi at kunne bidrage til købeomtanke. Vi ønsker at det forbrug der nu engang er, må blive lidt grønne. Og mere fair for de mennesker der producerer varer.
Men vi er heller ikke interesserede i at fremelske fanatisme på den konto. Det skal være okay at give gaver til jul og fødselsdage og at købe lidt nyt tøj nu og da. Alting med måde, dosering er vigtig!
Samtidig vil vi gerne gøre det lettere for mikro producenter at skabe deres eget levebrød – uden nødvendigvis at blive økonomisk formuende.
Det håber vi at rigtig mange andre også vil være med til.
 
 
Vi vil rigtig gerne høre din mening

Leave a reply

Er du interesseret i Bæredygtighed?

Er du interesseret i Bæredygtighed?

Hvis Ja, så tilmeld dig her og følg med i udviklingen på området. Vi vil gøre vores for at sende spændende og relevante nyhedsbreve til dig.

Du er nu tilmeldt!

Weensu.dk
Left Menu Icon
Cart Menu Button Icon0
Indkøbskurv