Weensu.dk - En ansvarlig og bæredygtig markedsplads

Ansvarlighed i dine tøjindkøb – få 5 tips her

Tag ansvar når du køber tøj – men hvordan?

Når du køber tøj, har din adfærd stor indflydelse på begrebet bæredygtighed. Vores livsstil gør tekstilindustrien til en verdens mest forurenende. Læs med her hvis du gerne vil have ansvarlighed i dine tøjindkøb.

Ordet “bæredygtig” synes at spænde vidt. Fra klimavenlig transport til et rummeligt arbejdsmarked over vegansk livsstil og plastikfri hverdag.
Ikke alle elementer af bæredygtighed kan vi som individer forholde os til. Vi er dog alle forbrugere – og her er der virkelig mulighed for at agere bæredygtigt.

Jeg har mødt Anne Katrine Blirup til en snak om det, der ligger bagved særligt produktion af tøj. Anne Katrine er ekspert indenfor CSR og bæredygtighed i modebranchen/tøjproduktion. Hun hjælper tekstilvirksomheder med at vælge en mere ansvarlig vej. Hendes virksomhed, Sustainawear, tilbyder e-learning programmer til virksomhederne.

Ansvarlig tøjproduktion

Den næstmest forurenende industri på verdensplan er tøjproduktion. Så et betydningsfuld sted at gå sine vaner efter er i forhold til bæredygtige tøjindkøb.

“Det er ved at være forbrugerens tur til at sige til”, mener Anne Katrine. Hun henviser til, at mange af de store tekstilvirksomheder efterhånden har arbejdet med bæredygtighed i mange år. “De små virksomheder undskylder sig af og til med, at forbrugerne ikke efterspørger det”, siger Anne Katrine. Hun understreger, at dette er hun ikke helt enig i. Ligesom virksomhederne “ikke kan spise hele elefanten på én gang” mener hun heller ikke, at forbrugerne skal. “Det er svært at gå helt over og sige: nu skal jeg kun købe økologisk bomuld. Men man kan købe lidt mere bæredygtigt og for eksempel vaske mere miljøvenligt”, siger hun.

How-to-eat-an-elefant-csr

Modellen med elefanten bruger Anne Katrine i sit arbejde med CSR i modebranchen.

Hvad er bæredygtig mode?

Det er egentlig en selvmodsigelse at sige “bæredygtig” og “mode” i samme sætning. Men vi vover et øje og guider i den retning.  “Mange vil svare genbrug”, siger Anne Katrine, “men du køber nok ikke hele din garderobe brugt”. Så her giver hun dig nogle gode tips til, hvad du kan gå efter, når du køber nyt tøj. Hun giver dig et par gode tips ift. hvad du skal være opmærksom på, når du køber tøj.

Kigger vi på fibergrupperne kan vi tage de tre store: bomuld, polyester og viskose. Bomulden bør du vælge økologisk, hvis du gerne vil købe noget bæredygtigt. Økologisk bomuld sparer miljøet for pesticider og insektgifte. Det skåner også bønderne i bomuldsmarken.

Polyester bør være recycled, dvs. genanvendt fx fra plastflasker, som flere brands efterhånden er begyndt at markedsføre sig på.

Viskose kan du få under navnet Lyocell eller Ecovero. Disse er kunstigt fremstillede, men udvundet af naturfibre. Denne proces nødvendiggør brug af kemikalier. Men i fremstillingsprocessen af Lyocell og Ecovero, bliver vand og kemikalier genbrugt. Dette reducerer dermed den negative miljøpåvirkning.

5 tips til ansvarlighed i dine tøjindkøb

  • Køb kvalitet frem for kvantitet. Du kan læse mere om dette i blogindlægget “Forbruger – hvad gør vi?”
  • Reparer i stedet for at kassere eller købe nyt.
  • Køb genbrug og sælg videre af det, du ikke længere bruger. I blogindlægget “Brugt tøj? Mine bedste tips til at sælge det online” kan du finde inspiration til at sælge dit brugte tøj.
  • Gå efter økologisk bomuld, recycled polyester, Lyocell eller Ecovero
  • Gå efter tøj med mærkninger som GOTS, Ecolabel – også kaldet EU-blomsten, Fairtrade Certified Cotton, mfl.

Hvad er dit bedste ansvarlige tøjindkøb? Tænker du på hvordan dit tøj er produceret? Del din mening med os!

Vi vil rigtig gerne høre din mening

Leave a reply

Er du interesseret i Bæredygtighed?

Er du interesseret i Bæredygtighed?

Hvis Ja, så tilmeld dig her og følg med i udviklingen på området. Vi vil gøre vores for at sende spændende og relevante nyhedsbreve til dig.

Du er nu tilmeldt!

Weensu.dk
Left Menu Icon
Cart Menu Button Icon0
Indkøbskurv